Skip to main content

Magnetomotoriskt ultraljud

Bakgrund

Molekylär avbildning är ett nytt forskningsfält som har byggts upp under de senaste åren. Målet med detta forskningsfält är att så tidigt som möjligt kunna avbilda de förändringar som ger upphov till en sjukdom, snarare än att som idag, avbilda effekterna av den (t ex förändringar i anatomi eller i blodflöde) och på så vis öka chansen att bli frisk och överleva sjukdomen. Den bärande iden är att kontrastmedelskomponenter ska kunna ta sig till och binda in specifikt till de sjukdomsdrabbade områdena i ett väldigt tidigt skede av sjukdomsprocessen och att dessa sedan detekteras med ett bildgivande system som är känsligt för kontrastmedlet. För att detta ska vara möjligt behöver storleken på kontrastmedlet vara väldigt liten, i nanometer spannet.

Ultraljudstekniken

Ultraljud är den mest använda avbildningstekniken inom sjukvården och som dessutom är väldigt billig och fri från joniserande strålning, men nanometerstora strukturer är för små för att kunna avbilda med ultraljud. För att komma runt detta problem har nya alternativa sätt och metoder att detektera partiklarna behövt utvecklats och en sådan metod är magnetomotoriskt ultraljud. Tekniken bygger på att magnetiska nanopartiklar, vanligtvis järnoxidpartiklar, sätts i rörelse med ett tidsvarierande magnetfält. Nanopartiklarna kommer då att röra på sig i takt med magnetfältet och det kommer även deras omkringliggande vävnad. Denna vävnadsrörelse går att detektera med ultraljud och genom att ha koll på hur man varierar magnetfältet kan man leta fram rörelsen i ultraljudsbilderna och bestämma vart nanopartiklarna befinner sig.

Exjobbet

I och med den magnetomotoriska avledningstekniken bygger på att spåra rörelse är metoden givetvis väldigt känslig för rörelseartefakter från t.ex. hjärtslag och andning. Exjobbet går ut på att utveckla en dataalgoritm som kan spåra och följa den magnetomotoriska rörelsen men samtidigt undertrycka oönskade vävnadsrörelser. Detta kommer att göras dels med hjälp av ett ultraljudssimuleringsprogram där ultraljudsbilder av ett önskat objekt kan skapas och därefter förflyttas på önskat sätt och dels i experimentella studier i fantomer med vävnadsliknande egenskaper.

Är du intresserad vill veta mer så hör av dig till Maria Evertsson.

Kontaktperson

Är du intresserad vill veta mer så hör av dig till Maria Evertsson.
maria.evertsson@med.lu.se